Szakemberek mélyreható tapasztalatai szerint a VoIP technológia nem a legtökéletesebb a faxoláshoz. Ennek az a fő oka, hogy előfordulnak bizonyos műszaki összeférhetetlenségek, szerencsére azonban vannak olyan megoldások, amivel előre lépve, nem kell elvesztenünk ezt a kommunikációs formát sem, sőt a faxolás az e-mail kényelmével történik.

A T.38 protokollal kompatibilis újabb fax-eszközök már igazodnak a VoIP technológiához, de még ez sem az igazi megoldás, mert ezek a készülékek ésszerűtlenül drágák.  A csekély kereslet miatt nem is gyártanak ilyen eszközöket nagy szériában, mint például a régi faxokat. Ez nyilván abból adódik, hogy a kép, irat, stb. továbbításnak olyan sokkal fejlettebb és kényelmesebb formája alakult ki, mint az e-mail.

Hogy ügyfeleinknek mégse kelljen lemondani a fax elérhetőségről, számukra az elektronikus fax szolgáltatást ajánljuk. Ennek lényege, hogy VoIP telefonszámot regisztrálva, vagy számhordozással átregisztrálva az ide érkező faxokat e-mail-ben kapja meg, amit tetszés szerint bármikor kinyomtathat. Nincs többé kifogyott, beszakadt, vagy begyűrt papír, valamint nem porosodik, nem foglal helyet és nem fogyaszt áramot a faxkészülék sem.

Amennyiben faxot szeretne küldeni, az elektronikus fax egy külön felhasználói felületen érhető el, amely egy e-mailes postafiókhoz hasonlít. Maga a küldés-fogadás is egy e-mail rendszernek megfelelően működik. A beérkező üzenetekről, illetve a küldés sikerességéről a rendszer e-mailben küld értesítést.

A szolgáltatás telefonszámonként egy virtuális modemmel vehető igénybe . Egy darab virtuális modem használatakor egyszerre csak egy folyamat működik, tehát egy küldés vagy egy fogadás. Több virtuális modem alkalmazására is lehetőség van, ilyenkor egyszerre több folyamat is működhet, az egyiken tud fogadni, a másikon pedig például mindeközben küldeni.

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben egy telefonszámon Elektronikus Fax szolgáltatást vesz igénybe, azon a számon hívásokat nem tud kezdeményezni, illetve fogadni.

Mindezek mellett természetesen lehetőséget nyújtunk meglévő fax-készüléke használatára is, ATA (analóg telefon adapter) alkalmazásával. Amennyiben ezt a módot választja, nem kell megválnia jól bevált fax-készülékétől, nem kell megtanulnia újabb eszközök kezelését.