Mi az a VoIP (Voice over IP)?

A VoIP Internet alapú (IP) hálózatokon keresztül történő hangátvitel.

Az internetes telefonálás napjainkban már a számítógéptől független használattal is elérhető. Az IP telefonokkal, vagy hagyományos analóg telefonkészülékkel is egyszerűen, mindenki számára a jól megszokott módon lehetővé vált az olcsó telefonálás. A nagy sávszélességű interneteléréssel és Wi-Fi eléréssel a mobil készülékek az internethez csatlakozva szintén elérhetik szolgáltatásunkat.

A VoIP segítségével sok esetben elérhetővé válnak olyan szolgáltatások, vagy éppen leegyszerűsödnek feladatok, melyek a hagyományos analóg telefonkészülékekkel, telefonközpontokkal nehézkesek, vagy költségesek.

Miért váltson VoIP szolgáltatásra?

 • Számhordozás igénybe vételével megtarthatja régi telefonszámát
 • Folyamatosan érthető, zajmentes beszédkapcsolat
 • Nincsen zavaró visszhang a vonalon
 • Hálózatán belül ingyen telefonálhat
 • Rendkívül kedvező díjszabás
 • Megszűnik a helyhez kötöttség, akár távoli országokban is használhatja szolgáltatásunkat, melynek segítségével nemcsak elérhető itthonról hazai hívás költségén, hanem a hazatelefonálás díjai ugyanazok maradnak, mintha itthon lenne
 • Elérhetők olyan szolgáltatások, melyekért más telekommunikációs vállalatok általában plusz költséget számítanak fel, például a hívástovábbítás, hívóazonosítás, vagy automatikus újrahívás
 • Lehetővé teszi az interneten elérhető többi szolgáltatással (videó-beszélgetés, üzenetek, fax, adatbázis hivatkozás, stb.) való integrációt

Milyen eszközökkel csatlakozhat VoIP szolgáltatásunkhoz?

 • Szoftver alapú VoIP telefonok: A szoftver-alapú SIP telefon egy olyan program, mely a számítógép mikrofonját és hangszóróit, vagy a csatlakoztatott fejhallgatóját használja a hívások lebonyolítása céljából. A számítógépre fel kell telepíteni a telefonálást lehetővé tevő szoftvert. A szerződéskötés során kapott adatokkal konfigurálnia kell a szoftvert. A szoftver a számítógép bekapcsolását követően bejelentkezik a VoIP rendszerbe és a számítógép bekapcsolt állapotában folyamatosan kapcsolatban is van a telefonközponttal. Híváskezdeményezéshez Önnek rendelkeznie kell a számítógépen telepített, működő hangkártyával, mikrofonnal, hangszóróval, vagy az utóbbi kettőt helyettesítő mikrofonos fejhallgatóval,  headsettel.
 • USB VoIP telefonok: Az USB telefon a számítógép USB portjához csatlakozik és a SIP/ VoIP telefonos szoftver segítségével úgy viselkedik, mint egy hagyományos telefon. Ez a megoldás nem több egy mikrofonnál és hangszórónál, de mivel a hagyományos telefonnal megegyező a formája, a felhasználó ösztönösebben tudja kezelni a napi használat során.
 • Hardver-alapú SIP telefon: Hagyományos telefonnal megegyező kinézet és viselkedés, de közvetlen adathálózati csatlakozással rendelkezik, ezért nincs szüksége külön telefonos vezetékre. A VoIP telefonba épített hub megosztja a számítógéppel a hálózati kapcsolatot, így hálózatelosztó eszközre sincs szükség, nem kell újabb kábeleket beépíteni.
 • Analóg telefon adapter (ATA): A saját analóg telefonját használhatja a VoIP központunkon keresztül egy adapterrel. Az ATA lehetővé teszi, hogy a hálózati kábel csatlakozóját az adathálózatra csatlakoztassák, majd a telefont az adapterhez kapcsolják. Így a VoIP központ szokásos SIP telefonként érzékeli a régi telefonját.
 • Fax: A Fax over IP a digitális T38 protokollon keresztül működik és azt támogató VoIP átjárót, valamint T38 protokollt támogató fax készüléket, fax kártyát, vagy fax szoftvert igényel. A modern multifunkcionális fax készülékek általában támogatják a T38 protokollt. Régebbi, jól megszokott modellek ATA segítségével szintén kapcsolhatóak a rendszerhez.